Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 01:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/chokladformar-med-dulce-de-leche-och-flingsalt/

Recept

Chokladformar med dulce de leche och flingsalt

Chokladformar med dulce de leche och flingsalt. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

En oemotståndlig kombo! Dulce de leche, karamelliserad mjölk, går att köpa färdig men det är lätt göra själv. Gör den gärna i god tid. Men var noga med att följa instruktionerna i receptet. Använd petit four- eller minimuffinsformar.

Läs mer: Ingen jul utan choklad 

1. Smält 100 gram av chokladen. Bred chokladen runt kanterna och bottnarna på formarnas insida med en liten tesked.

2. Ställ formarna kallt på en bricka tills chokladen stelnar, cirka 20 minuter. Smält resten av chokladen. Bred kanterna och eventuellt bottnarna, där det behövs, med ytterligare ett tunt lager choklad och låt stelna i kylskåp.

3. Ta chokladformarna, en och en, från kylskåpet och dra av papperet försiktigt. Ställ chokladformarna efter hand tillbaka i kylskåpet tills alla formar är klara.

4. Fördela dulche de leche i formarna. 

5. Garnera med lite smulad flingsalt och ställ kallt till servering.

1. Ta bort pappersetiketten från burken. Lägg den oöppnad i en kastrull, häll på vatten så att det täcker burken med minst 15 centimeter. Koka upp och låt sjuda i cirka 4 timmar.

2. Fyll på med vatten med jämna mellanrum så att burken är täckt under hela koktiden. (Sätt på timer med cirka 30 minuters intervaller för att kolla vattennivån.)

3. Häll bort vattnet och låt burken svalna i kallt vatten i cirka 30 minuter.

4. Öppna burken och häll den tjocka mjölkkrämen i en skål, rör den slät med en sked.

5. Låt kallna helt i rumstemperatur, förvara övertäckt i kylskåp.