Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-22 10:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/chokladmousse-med-pistasch-och-bjornbar/

RECEPT

Choklad­mousse med pistasch och björnbär

Moussen blir härligt smakrik, och är klart mättande. Den som vill ha lite mer sötma kan välja en choklad av mindre mörk karaktär.

Foto: Stefan Wettainen

1. Bryt chokladen i en rostfri bunke. Ställ den i vattenbad (en vid kastrull med sjudande vatten). Låt chokladen smälta och rör nästan inte alls.

2. Rör ner smöret och häll i kaffet. Ta bunken från värmen och ställ åt sidan så länge.

3. Separera äggens gulor och vitor (utan att det hamnar någon gula i vitorna).

4. Blanda ner en gula i taget i chokladen.

5. Vispa äggvitorna (med några korn salt) tills de blir till ett styvt skum.

6. Vänd ner skummet i chokladen. Alltså blanda ner med stora tag med en slev eller slickepott.

7. Ställ i kylen i 3–5 timmar. Den blir mäktigare och tjockare undan för undan.

8. Skopa upp i småskålar eller coupeglas. Garnera med pistaschnötter och halvfrysta björnbär.