Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-23 17:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/clotted-cream/

Recept

Clotted cream

Det här är ett recept för den avancerade och tålmodiga matlagaren. Många föredrar nog att leta upp en brittisk butik eller beställa clotted cream på nätet. Det viktiga är att vätskan aldrig får koka. Sex deciliter grädde ger ungefär en dryg deciliter färdig clotted cream, som passar fint till både scones och färska bär.

1. Fyll en kastrull till hälften med vatten och värm vattnet så att det sjuder mycket försiktigt. Häll grädden i en värmetålig skål. Placera skålen i kastrullen med vatten (ett så kallat vattenbad). Låt grädden stå i 1,5–3 timmar tills den börjar se riktigt tjock ut. Rör inte om eller skaka. Grädden får absolut inte koka.

2. Tag av skålen från vattenbadet och ställ den i kylskåpet i 10–12 timmar. Tag en hålslev, en slev eller en stor sked och lyft bort den kaka som bildats på gräddens yta. Lägg kakan i en liten skål. Vispa den jämn. Servera till varma scones och sylt.

(Recept: Leila Lindholm)