Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-29 09:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/cola-chili-med-lime-ris/

RECEPT

Cola-chili med lime-ris

Foto: Nicklas Thegerström

En långkokt chiligryta piggar upp på lunchen. Den här chilin har jag och min son Otto hittat på tillsammans. Att marinera kött i cola är inget nytt, men vi har experimenterat fram vår egen version. Kan ni få tag på mulato – torkad färsk poblano – så blir grytan extra nyanserad, men ancho och annan aromatisk medelstark torkad chili går också utmärkt. Servera med lime-riset, som blir uppfriskande och lenande till en smakrik och het gryta. Gräddfil, riven ost, avokado, majstortilla och tomatsallad är också gott till. Laga en stor sats och frys i portioner.

1. Putsa bort det mesta av fett och bindväv från köttet och skär det i 3 centimeter stora tärningar.
2. Rör ihop ingredienserna till marinaden i en bunke eller kastrull. Lägg i köttbitarna, plasta eller sätt på lock. Låt stå täckt i kyl i ett eller två dygn.
3. Bryn köttbitarna i omgångar i litet ister (eller talg eller smör) och olja åt gången. Fiska upp köttet. Fräs lökhack i tio minuter under omrörning.
4. Sätt till morötter, selleri och chili och fräs ytterligare ett par minuter. Ös ner tomatpuré och spiskummin. Fräs i någon minut.
5. Lägg ner de brynta köttbitarna och marinaden. Fyll på med vatten så att det precis täcker. Sätt på lock och låt sjuda på låg värme i cirka 2 timmar.
6. Tillsätt persilja och timjan. Låt sjuda i ytterligare en timme, eller tills köttet är som ni vill ha det. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mera limejuice.
7. Servera på en gång eller låt den stå i kylskåp i 2–3 dagar. Grytan blir bara godare av det. Servera med limeris.
Tips! Den som vill ha en mild hetta tillsätter bara 1 deciliter färsk grön chili, de som vill ha starkare dubblar mängden eller lägger till starkare sorter.

Lime-ris:
1. Lägg gärna riset i blöt över natten, eller i alla fall ett par timmar. Häll bort vattnet.
 2. Koka upp ris, vatten, salt och kardemumma. Sänk till lägsta och låt ånga under tätslutande lock i 20 minuter.
3. Blanda ner limesaft och skal. Packa riset och koriandern separat. Blanda i koriandern precis innan du ska äta.
Tips! Det går att byta ut lime mot citron.