Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-29 09:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/confit-byaldi-mammas-ratatouille/

RECEPT

Confit byaldi – mammas ratatouille

Långt innan den legendariska stjärnkocken Michel Guérard uppgraderade den traditionella ratatouillen till den confit byaldi som Thomas Keller senare gjorde känd för de breda massorna i filmen Ratatouille hade min mamma gjort den här provensalska rätten till sin egen. I stället för att hacka upp alla grönsaker i grova bitar och tillaga dem i en cocotte skär hon – precis som Guérard och Keller – grönsakerna i tunna lameller som hon lägger ut i ett vackert mönster i en ugnsform. Sedan tillagar hon ratatouillen långsamt i ugnen tillsammans med färska örter och olivolja.

1. Värm ugnen till 160 grader.
2. Smörj eller olja in en hög, långsmal ugnsform.
3. Halvera och kärna ur paprikorna. Skär paprika, zucchini, tomater, aubergine och rödlök i tunna skivor. Lägg löken åt sidan.
4. Montera ratatouillen genom att placera grönsaksskivorna på högkant i formen tills du har ett första lager som täcker bottnen. För att hålla alla skivor på plats kan du placera formen liggande på ena långsidan. Skala och pressa över lite vitlök och ringla över generöst med olivolja på det första lagret. Salta, peppra, strö över timjan och skivad rödlök. Upprepa proceduren tills formen nästan är fylld upp till kanten. Avsluta med att lägga ett lager med vitlök, olivolja, timjan och rödlöksskivor överst. Salta och peppra.
5. Tryck ner lagerbladen längs med formens kanter. Klipp till ett bakplåtspapper så att det passar formen och lägg det som ett lock ovanpå.
6. Tillaga ratatouillen i 2 ½ timme i ugn. Plocka sedan bort bakplåtspapperet, stäng av ugnsvärmen och låt ratatouillen vara kvar i ugnen på eftervärme, tills ugnen har svalnat helt. Om du inte har tid att vänta eller behöver ugnen till annat kan du tillaga ratatouillen i ytterligare 20 minuter på 160 grader, utan bakplåtspapperet på. Jag tycker dock att ratatouillen vinner på att långsamt få komma ner i temperatur.
7. Servera med ett gott bröd, en grönsallad och massor av kallpressad olivolja.