Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-25 06:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/country-mushroom-crumble-svamp-under-smultacke/

Recept

Country Mushroom Crumble - svamp under smultäcke

Bild: Thomas Karlsson

Det här ett slags saltig smulpaj med mild och fin smak. Snåla inte med saltet, svampen behöver det för att komma till sin rätt. Använder man en blandning av vårsvamp blir rätten än mer spännande.

1. Skölj svampen och dela på hatt och fot.

2. Mixa alla svampfötter och 1/3 av hattarna i en mixer eller med en stavmixer. Ställ åt sidan. Mixa lök och vitlök på samma vis.

3. Fräs lök och vitlök i en stekpanna med smör tills den börjar dofta gott. Häll i svampen och fräs ytterligare i fem minuter på medelgod värme under omrörning.

4. Strö över örterna. Salta och peppra. Låt fräsa några minuter. Strö över ströbrödet. Rör om och låt det förenas med resten. Låt svalna (och ställ kylen om du inte ska tillaga rätten på en gång).

5. Fyll svamphattarna med fyllningen. Smörj en liten ugnsfast form och ställ hattarna med fyllningen uppåt på den. Pensla de fyllda svamphattarna med det smälta smöret.

6. Grädda antingen i 225 graders ugn i 5 minuter, eller hetta upp i mikro i cirka 1 minut.

7. Strö över hackade nötter och persilja. Servera.