Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-26 00:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/creme-caramel/

RECEPT

Crème caramel

Det är alltid lite pyssel att göra en perfekt crème caramel, en brylépudding, men få desserter är godare. Gör den en dag i förväg, då hinner det karamelliserade sockret smälta ner till rätt mängd sås.

Gör karamellsåsen först. Blanda socker och vatten i en tjockbottnad järnstekpanna eller gryta (ta inte teflonpanna, den kan bli förstörd av sockrets höga temperatur). Värm över medelstark värme, Obs: utan omrörning!

När allt socker smält tar det en liten stund till. Först bildas det stora bubblor", sedan små och då börjar också såsen bli brun och ryka lite. Rör om och häll genast såsen försiktigt i ett tunt lager i botten av en stor eller flera mindre formar av ugnssäkert porslin eller metall. Tänk på att sockret är oerhört varmt och att formarna också blir heta - använd en stadig handduk eller smidig grytlapp. Ställ sedan formarna/formen åt sidan.

Värm ugnen till 175 grader. Vispa ihop äggen med sockret, ställ åt sidan.

Klipp upp den halva vaniljstången på längden. Koka upp mjölken och vaniljstången, men vänta med vaniljsocker om du valt det i stället för stång. Koka 2 minuter. Fiska sedan upp vaniljstången och skrapa ur de små svarta vaniljkornen. Blanda ner dem i den heta mjölken. Eller smaksätt den kokta mjölken med vaniljsocker. Låt svalna lite. Häll blandningen över de vispade äggen under omrörning. Sila sedan ner det hela i de smorda formarna.

Grädda i vattenbad, det vill säga ställ formarna i en långpanna till 1/4 fylld med ljummet vatten. Ställ in det hela i nedre delen av ugnen och grädda en rätt stor form i ca 45 minuter, små portionsformar i 25-30 minuter. Brylépuddingarna ska helst inte vara helt stelnade i mitten när man tar dem ur ugnen, de stelnar efter när de svalnat.

Var försiktig när du sedan lyfter upp och tar ut formarna. Jag brukar ta ut formarna med en griptång och sedan låta långpannan med det heta vattnet stå kvar och kallna i ugnen.

Obs: Det tar längre tid att grädda saker och ting i porslinsformar än i metallformar, det skiljer ofta 5 minuter (kanske 10 för stor form) eftersom metall leder värme bättre.