Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 07:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/csabas-transsylvanska-bondbrod/

RECEPT

Csabas Transsylvanska bondbröd

På landsbygden i Transsylvanien har många gårdar kvar en murad vedeldad ugn. Där bakas familjens bröd för en vecka i taget. Den brända skorpan slås av med en pinne och sedan raspas brödet jämnt med en speciell rasp. Tack vare stärkelsen i potatisen blir brödet saftigt och håller länge.

Koka potatisen med skal. Smula ner jästen i en liten skål, lägg till socker och rör ut med 1 dl av vattnet. Pressa den heta potatisen genom potatispress och nyp ut den i mjölet. Skalen blir kvar i pressen. Brödet blir ännu godare om du byter ut allt eller en del av mjölet mot vetemjöl special. Häll ner jästblandningen i mjölet och lägg till resten av vattnet blandat med salt. Knåda degen riktigt noga. Ju mer knådning, desto godare bröd. Jäs till dubbel storlek, minst en halvtimme.

Forma ett stort, avlångt bröd. Strö över mjöl och jäs under bakduk ytterligare minst en halvtimme. Skåra och baka i 200 grader i nedre delen av ugnen tills skorpan har fått mycket färg, åt det brända hållet, det tar mellan 45 minuter och 1 timme. Om man knackar på undersidan ska det låta ihåligt. Slå eventuellt av det brända med handtaget till en träslev.
Låt brödet svalna inlindat i kökshanddukar.

Frukostmacka Csabas bröd är också gott till världens enklaste smörgås: tunna skivor rättika på smörat bröd med lite flingsalt över. Rättika är en jättestor, vit, avlång grönsak som smakar ungefär som rädisa. Den finns i de flesta mataffärer så här års.
Kinga sandén