Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Recept

Den goda citronpajen

Ingredienser. Den goda citronpajen

Portioner: 1 paj

Till degen:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 rågad tsk vaniljsocker
175 g rumsvarmt smör
Citronkrämen:
3 medelstora ägg
2 dl strösocker
4 msk vetemjöl
rivet skal av 1 stor citron
6 msk pressad citronsaft
1 dl florsocker att sikta över

Få dessertpajer är ljuvligare än en med citron. Baka den en dag i förväg så att den hinner "sätta sig". Degen kan också användas till rabarberpaj.

Mät upp mjöl och socker tillsammans med vaniljsocker i en bunke. Lägg i smöret i klickar och arbeta snabbt ihop degen. Eller ännu hellre. Gör den spröda pajdegen i food processor/matberedare.

Den här degen ska inte vila och inte kavlas. Platta bara med mjölade fingrar ut den i en stor pajform (helst en med löstagbar botten), 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel.

Grädda degen utan fyllning och mitt i ugnen i 200 graders ugnsvärme i 12-15 minuter. Riv citronskalet och pressa saften (ibland får man inte ut 6 msk saft av en enda citron, så då får man ta en citronhalva extra).

Vispa ägg och socker riktigt pösigt och fint. Blanda ner vetemjöl, pressad citronsaft och rivet skal.

Häll sedan den här fina citronkrämen över den förgräddade degen. Grädda i ytterligare 8-10 minuter. Krämen ska fortfarande vara rätt lös i mitten, det är viktigt. Den stelnar lite när den kallnat. Gräddar man för länge blir pajen inte lika rolig.

Pudra rätt mycket florsocker (en tesil går bra att använda) över den nygräddade varma kakan och låt den sedan kallna helt och helst stå till nästa dag.

Skär den i snibbar och servera med vacker frukt eller bär (några knappt tinade hallon kanske). På bilden här är det färska fikon.