Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 00:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/dillgurka/

Recept

Dillgurka

Det här är en klassiker från polsk-amerikansk kultur, men också lik vår saltgurka. Den passar fint till leverpastejen och annan chark på julbordet.

1. Lägg gurkorna i isvatten i diskhon eller i en stor bunke, och låt dem ligga där i minst 1 timme.

2. Sterilisera en 1 ½ liters glasburk (patentburk med lock) eller 2 burkar om cirka 7 deciliter, genom att diska dem noga. Torka dem sedan i 120 graders ugnsvärme i 15 minuter.

3. Koka upp vinäger, vatten och salt och låt sjuda ett par minuter.

4. Fyll den ännu varma burken med gurkor, vitlök och dill (både frön och stjälkar). Häll på den heta lagen. Sätt på lock med gummiring. Låt svalna – avsvalningen kommer att skapa vakuum i burken (vill man ha en konserv som håller i ett par år, sjuder man sedan burken i vatten, i en stor kastrull eller i en konserverings­apparat, i 20 minuter).

5. Låt stå minst ett par veckor men gärna längre, så blir inläggningen riktigt god.