Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Recept

Din egen gravade lax

Foto: Eva Tedesjö

Gravlax är alltid gott och är som gjord för personlig touche. Minskar man sockret, blir fisken lite hårdare, ökar man det blir fiskköttet mjukare. De klassiska smak­givarna är vitpeppar och dill, men man kan grava med svartpeppar i stället och ersätta dillen med persilja eller gräslök. Och lägga till några av dessa: pepparrot, konjak, whisky eller olika sorters nubbe. Man kan prova med havssalt och rörsocker eller farin. Förr i tiden serverade man gravad lax i tjockare skivor, numera är det vanligare med tunna. Den som vill kan skära loss skinnet, strimla och halstra det hastigt och servera som ätbar dekoration på laxfatet.

Ingredienser din egen gravade lax

6–8 portioner

1–2 dagar

1 kg laxfilé med skinn, delad i två sidor eller i bitar 

3–4 msk strösocker eller råsocker

3-4 msk finsalt eller flingsalt

2 tsk grovkrossade vitpepparkorn (eller svartpeppar, rosépeppar eller grönpeppar)

1 dl grovhackad dill (eller persilja eller gräslök)

tillägg (välj något av följande):

1-2 tsk dillfrön, anisfrön eller kummin

2-3 msk konjak, whisky eller nubbe 

(O. P. Anderson, Skåne, Hallands fläder, 

dillakvavit…)

½ dl nyriven pepparrot

1 tsk dijonsenap

1. Torka av laxen med hushållspapper. Ta bort alla ben och fenor med en vass kniv och en plattång eller med fingrarna. Låt skinnet vara kvar.

2. Pensla fisken med sprit eller senap om ni valt det. Blanda socker, salt och peppar och gnid in laxen med en del av blandningen. Strö över eventuella andra tillägg (som pepparrot etc). Lägg den ena biten med skinnsidan ner på botten av en form. Strö över mer blandning och strö sedan över dillen. Lägg på den andra laxbiten med skinnsidan upp. Strö över det sista av blandningen. Låt gärna stå i en halvtimme i rumstemperatur så att blandningen smälter.

3. Täck formen med plastfolie och lägg eventuellt på en skärbräda som tyngd ovanpå. Låt stå i kylskåpet i 1–2 dygn före servering. Vänd på fisken efter halva tiden.

4. Häll av lagen som bildats. Skrapa av kryddorna och skär laxen på snedden i breda, tunna skivor. Servera med hovmästarsås.