Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 11:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/direktgrilla-gurka-och-chili/

Recept

Direktgrilla: gurka och chili

Foto: Beatrice Lundborg

Det här är den enklaste grillmetoden. Man grillar helt enkelt över en het glöd. Det kräver koncentration och gärna en bra och lång tång. Om man är osäker på om en råvara är färdig bör man ta upp den och skära av en bit och proväta. Jag gillar kombinationen av ganska mild chili och gurka. Kan man få tag på spanska padrones och fin smågurka (inte Västeråsgurka utan små slanggurkor), så blir det delikat. En perfekt grillad aptitretare tillsammans med någon av auberginerörorna (se recept här).

Rätta artikel

1. Tänd grillen, låt den brinna utan lock tills glöden är gråvit.
2. Klyv gurkan på längden och salta i snittytorna. Ansa chilifrukterna. Trä på spett om ni vill.
3. Grilla gurka och chili hastigt direkt över glöden. Använd gärna tång eller stekspade med långt handtag. När grönsakerna fått fin färg, vänd dem. Provsmaka under tiden.
4. När grönsakerna är färdiga, servera på en gång med en god sås. Även majonnäs, chilisås och hollandaise är jättegott till.