Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 12:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/doner-kebab-pa-vilt/

Recept

Döner kebab på vilt

Döner kebab på vilt. Foto: Thomas Karlsson

Denna snabbmatsklassiker blir mer spännande och varierad om man öser på med tillbehör och lägger i en mindre mängd kött. På kebabställen roteras ju stora köttstycken som kockarna skär strimlor av. Det är faktiskt mycket enkelt att göra något liknande, genom att baka den hoprörda färsen i ugnen. Och jag måste säga att viltkött är perfekt i sammanhanget.

Läs mer: Laga långkok med extra grönt 

1. Blanda alla ingredienser till färsen i en bunke. Rör med en slev i 3–4 minuter tills färsen blir smetig och kompakt. Slarva inte med detta, det är bearbetningen som gör att färsen håller ihop.

2. Värm ugnen till 150 grader. Forma färsen till en avlång liten limpa. Lägg i en smord långpanna och ugnsbaka i cirka 40 minuter (vänd gärna efter halva tiden) tills den precis blivit genomstekt. Använder man termometer är 68 grader en bra temperatur. 

3. Förbered under tiden tillbehören och lägg i skålar. Låt fefferonin rinna av. Skala och skiva rödlöken och salladen. Lök och sallad kan läggas i varsin bunke med iskallt vatten någon halvtimme (så de blir milda och krispiga). Skiva paprika och tomat. 

4. Blanda yoghurtsåsen. Skär en skåra i bröden så de blir till fickor. 

5. Ta ut färsen ur ugnen och skiva upp den i strimlor. Servera på en gång och låt gästerna få montera var sin egen kebab. 

Tips! Man kan också använda skav eller småbitar av helt kött till denna rätt, men då får man mixa dem i en matberedare för att få den rätta, lite smetiga och fasta konsistensen.