Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-29 17:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/dubbelfriterade-pommes-frites/

Recept

Dubbelfriterade pommes frites

Egengjorda pommes frites går inte att jämföra med de som säljs frysta i butiken. Man kan förbereda allt innan man börjar. Fritera i två omgångar, en på cirka 160 grader och en på 180. Har man ingen termometer kan det vara bra att veta att vid 160 grader får det friterade ingen färg, vilket det får vid 180. Man kan prova med en bit vitt bröd, innan man lägger i potatisen.

Var försiktig! Använd en rymlig kastrull med höga kanter och ställ den på spisens innersta plattor så att risken för vältning och stänk minimeras. Använd hålslev. Ha kastrullens lock till hands och lägg på om oljan skulle börja brinna.

1. Skala potatisarna och skär dem i cirka 1 ½ centimeter tjocka stavar. Skölj dem och torka dem med en handduk (man kan också använda en salladsslunga för att få dem torra).

2. Värm oljan till cirka 160 grader. Lägg ned en handfull av potatisstavarna och fritera i 5–10 minuter tills de är nästan helt mjuka men ännu är bleka. Fritera resten av potatisarna på samma vis. Fritera inte för många i taget, då blir potatisen lätt mosig.

3. Ta upp med en hålslev och låt stavarna droppa av i ett durkslag. Så här långt kan man förbereda rätten upp till 1 dygn i förväg.

4. Värm oljan till cirka 180 grader. Lägg ner pommes fritesen igen och fritera tills de får lätt gyllene färg och går av när man böjer på dem. Ta upp dem och låt oljan rinna av. Salta och servera omedelbart.