Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 11:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/eksta-pepparkakor/

Recept

Eksta pepparkakor

DN Text

1. Mät upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp som hastigast och lyft sedan bort kastrullen från värmen.


2. Skiva smöret och lägg det i en bunke tillsammans med alla kryddorna. Slå på den heta sockerblandningen och låt allt stå en stund tills smöret har smält. Rör om då och då. Låt svalna så att det blir ungefär rumsvarmt.


3. Blanda då mjölet med bikarbonat och rör ner detta i smeten, som blir ganska lös. (Den sväller sedan.) Arbeta ihop degen med till exempel en trägaffel. Låt degen vila i 1–2 dygn (i kylskåpet) innan den bakas ut, antingen övertäckt i sin bunke eller inlagd i plastpåse.


4. Baka ut så här: Kavla ut en liten degbit i taget – det är enklast. Men knåda först degbiten lite i handen. Ta sedan lite mjöl på bakbordet och på kaveln och kavla ut degen med lätta fina tag.


5. Ta ut pepparkaksfigurer med mått. Lägg efter hand kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Garnera gärna de utkavlade kakorna med skållade halva mandlar, som måste tryckas ner lite i kakorna, annars trillar mandelbitarna lätt bort efter gräddningen.


6. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen i 180° ugnsvärme i 7–11 minuter.

Kära läsare. Det har hänt en del med mjölet sedan jag för ganska många år sedan gjorde receptet till Eksta pepparkakor. Det ska vara mindre mängder mjöl i dag.
Här är det rätta omarbetade receptet med mindre mjölmängd, lite mindre bikarbonat och dessutom lägre värme i ugnen. Degen kan bakas ut i omgångar och passar även till pepparkakshus. Toppengoda pepparkakor!
Anna Bergenström