Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-04 09:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/enkelt-smor/

Recept

Enkelt smör

Att göra sitt eget smör är hur enkelt som helst. Vi använder det moderna kökets vanligaste redskap och gör samma sak som våra förfäder gjort sedan urminnes tider. Somliga förespråkar att man inte ska vara alltför noga med att få bort kärnmjölken, då den bidrar med smak. Men samtidigt är det i de fickor som finns kvar med vätska som det på sikt kan gro tråkigheter. Vill man ha ett smör som står sig lite längre är det bäst med så lite kärnmjölk som möjligt.

1. Vispa grädden med elvisp i en bunke på medelhastighet. Först blir det vispad grädde och allt är som vanligt. Fortsätt ett tag till. Nu bildas det smörkulor och kärnmjölk (den tunna vita vätskan). Vispa lite till så att så mycket som möjligt av kärnmjölken har släppt från smöret. Häll därefter av kärnmjölken, men spara den för att baka med, ha i smoothies eller använda till en god sås.

2. Häll riktigt kallt vatten i bunken och knåda smöret med händerna. Häll av vattnet och tillsätt nytt. Upprepa tills vattnet är helt klart. Massera smöret med träslev så att all kärnmjölk ältas bort. Tillsätt salt och smaka av. Mer eller mindre salt är en smaksak. Packa in och förvara svalt. Håller minst 1 vecka.