Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Eriks surdegsbröd med råg

Dag 1 kväll
3 dl ljummet vatten
1 dl surdegsgrund
3 dl rågmjöl

Blanda vatten och surdegsgrund och tillsätt rågmjölet. Det går bra att blanda med visp.

Dag 2 morgon
3 dl ljummet vatten
3 dl rågmjöl

Tillsätt vatten och vispa i rågmjöl i föregående dags blandning. Täck!

Dag 2 eftermiddag
Ta undan 1 dl surdeg och spara till nästa bak!

3 dl ljummet vatten
1 msk salt
2 1/2 dl vetemjöl
6 dl rågmjöl

Blanda i vatten, salt och mjöl. Arbeta degen med en träslev. Degen kanske verkar kladdig men sådan är rågdegar.

Låt degen jäsa minst 1 timme.

Värm två bakformar (ca 1,5 l) med hett vatten. Torka ur dem och smörj dem väl.

Klicka ner degen i formarna. Fyll dem till två tredjedelar. Strö lite rågmjöl över och täck med plastfolie. Låt degen jäsa upp till kanten på formen eller tills det syns små hål i degen. Det tar runt en timme men kan variera beroende på värmen i köket och hur bra jäsningsprocessen kommit i gång.

Sätt in en långpanna i botten av ugnen och värm ugnen till 250 grader.

Ställ formarna på galler mitt i ugnen och slå en halv deciliter vatten i långpannan så det förångas. Stäng ugnsluckan och sänk värmen till 200 grader. Grädda cirka 60 minuter. Man kan ta bröden ur formarna och grädda på galler de sista tio minuterna.

Täck bröden med handduk och låt svalna på galler till nästa dag.

(Recept ur boken "Bröd och marmelad från Rosendals trädgård").