Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-17 17:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/fagel-fenix-macka/

Recept

Fågel Fenix-macka

Fågel Fenix-mackan kan göras med kyckling, halloumi eller andra rester. Foto: Thomas Karlsson

När det är varmt ute är det extra njutbart med en riktigt saftig smörgås. Har ni kycklingrester från till exempel grillning är det perfekt. Annars kan ni följa kycklingreceptet nedan. Kycklingen kan också bytas ut mot rester av grillat eller stekt kött eller halloumi. Såsen blir lite fylligare om man använder miso, som numera finns i nästan alla matbutiker. 

1. Lägg salladsbladen i iskallt vatten. 

2. Blanda alla ingredienser till såsen utom gurkan. Låt stå minst en kvart. Smaka av.

3. Skär gurkan i stora bitar och blanda ner i såsen. 

4. Strimla kycklingen rätt så fint. Skär tomaterna i skivor. Ta upp salladen ur vattnet och låt rinna av på en handduk.

5. Smöra hälften av brödskivorna och lägg på salladsblad, tomat, gurksås och kyckling. Lägg på de resterande brödskivorna. Kläm till lite så det håller ihop. Packa för picknicken. 

 

Smörgåskyckling

Ett enkelt recept som ger saftigt kycklingkött. 

1. Lägg kycklingklubborna i en smord ugnsfast form. Salta, krydda och stänk över vinägern – gärna några timmar i förväg.

2. Värm ugnen till 225 grader. Skvätt lite olivolja över kycklingen. Sätt in formen och låt stå 15 minuter. Sänk värmen till 100 grader och låt stå cirka 20 minuter till. Stick en kniv i kycklingen och kolla om köttet är genomstekt. 

3. Ta ut formen och låt svalna. Rensa loss köttet och använd till smörgåsen (eller till sallad).