Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Familjens köttbullar

Foto: Eva Tedesjö

Få anrättningar finns i så många skepnader som köttbullar, men så är det ju också en av paradrätterna både i svensk kokkonst och i svensk julmat. Min favorit är gjord med kokt potatis och riven lök samt svartpeppar, senap och lite kryddpeppar. Men utforma er egen specialitet. Se till att provsteka så ni vet att det blivit som ni tänkt.

Ingredienser familjens köttbullar

8-10 portioner

1 timme

1 dl ströbröd (helst panko) eller 2-3 kokta potatisar eller 2 msk idealmjöl

1-2 dl vispgrädde eller rökt grädde 

lite vatten

1 kg blandfärs (hälften nötfärs och fläskfärs) 

1 ½-1 tsk salt

2 ägg

eventuellt lite vatten

smaksättare (välj 1-6):

1 tsk dijonsenap

nymald vitpeppar och/eller svartpeppar 

1-2 msk japansk soja

1-2 krm mald kryddpeppar

1-2 krm kajennpeppar eller chiliflakes

1-2 tsk paprikapulver

1-2 msk dijonsenap eller svensk senap

1 finriven gul lök

80 g stekt finsmulat bacon

2 tsk torkad timjan

1 msk finhackad persilja

1. Blanda ströbröd eller mosad potatis eller mjöl med grädden och lite vatten i en bunke och låt svälla i 10 minuter.

2. Blanda blandningen med färs, salt och ägg. Välj smaksättningar och tillsätt. Rör om tills färsen blivit lite smetig. Provstek en liten bit och smaka av.

3. När färsen är färdig, låt den gärna stå och svälla en liten stund i kylskåp.

4. Forma till 40-50 köttbullar med våta händer. Lägg dem på en smord plåt (eller två om det behövs).

5. Värm ugnen till 225 grader (215 varmluft). Stek i ugnen i cirka 10 minuter tills bullarna får färg. Sänkt till 175 grader och stek cirka 10 minuter till, tills de blivit precis genomstekta. Låt svalna.

6. Innan de ska serveras, stek så många ni behöver av dem i smör på medelgod värme i en rymlig stekpanna.