Recept: Fänkål med apelsin och stjärnanis - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Recept

Fänkål med apelsin och stjärnanis

Fänkål med apelsin och stjärnanis.
Fänkål med apelsin och stjärnanis. Foto: Tom Wall

Färsk fänkål alltså. Denna snygga grönsak som med sin lakritston och krispighet gör sig i alltifrån sallader till grytor och – ja, du gissade det – som fermenterad. Konsistensen mjuknar men fänkålen behåller spänsten och lakritssmaken blir mer harmonisk.

Ingredienser fänkål med apelsin och stjärnanis

Till 500 g:

500 g fänkål

8 g salt (0,5 msk finkornigt)

finrivet skal från 0,25–0,5 ekologisk apelsin

4 stjärnanisar

1. Skölj fänkålen och skiva den tunt med osthyvel, kniv eller mandolin (akta fingrarna!).

2. Lägg fänkålen i en bunke. Strö över saltet och massera tills den blir mjuk och släpper vätska.

3. Blanda ner apelsinskalet och skeda över i en enlitersburk av glas med gummiring och bygellås. Peta ner stjärnanisen mellan varven och pressa ordentligt så att fänkålen packas tätt i burken.

4. Påstricket: Ta en fryspåse som rymmer 2 liter­ och veckla ut den inuti burken. Häll vatten i påsen så att det nästan står upp till kanten på burken.

5. Pressa ut luften och knyt en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken.

6. Låt burken stå på en tallrik i rumstempe­ratur (18–22 grader) i 14 dagar.

7. Låt fänkålen mogna i kylskåp i ytterligare minst 14 dagar.