Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 10:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/farskostbollar-med-macadamia-och-sesam/

Recept

Färskostbollar med macadamia och sesam

Foto: Thomas Karlsson

Att låta tjock yoghurt bli ännu tjockare genom avrinning är en lättsam metod att få fram krämig färskost. Denna kan man blanda med allt från vitlök, örter, peppar, chili, nötter, russin. Det är bara att sätta till smaksättarna lite i taget och smaka av. Jag provade de milda macadamianötterna tillsammans med sesamfrön.

Rätta artikel

1. Lägg yoghurten för avrinning i ett par kaffefilter över kaffekoppar (eller häng den i en silduk) i kylskåpet minst tolv timmar. Lägg den tjocka yoghurten (färskosten) i en bunke.
2. Rosta nötterna i en torr stekpanna på låg värme. De ska inte bli särskilt hårt rostade. Lägg i sesamfröna mot slutet och rosta dem lite grann. Var försiktig så att de inte bränns.
3. Låt nötblandningen svalna och stöt den grovt i en mortel. Blanda med färskosten tillsammans med vitlök, salt, svartpeppar och olja. Smaka av.
4. Skeda upp färskosten på ett fat eller en bricka (eller skopa upp med en glasskopa eller rulla bollar med händerna).
5. Garnera gärna med örter, lite chili, finhackad paprika eller något annat trevligt. Servera kallt till bröd.