Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 06:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/favoritkakan-kladdkaka/

Recept

Favoritkakan – kladdkaka

Foto: Fredrik Reuterhäll

Min pappa Gunnar betraktar mat mest som näring, så när han blir tillfrågad om vad han verkligen tycker om, kan han bara nämna falukorv och den här kakan. Det säger lite om hur speciell den är med sin lena, fylliga konsistens och sin rika smak. Den skulle väl bannlysas av vilken dietist som helst, men Gunnar har ätit en stor bit av den här kakan nästan varje dag i 15 år, och har ändå samma midjemått som när han var 20. Den kan ju alltså inte vara hur farlig som helst. Dessutom är den glutenfri, lätt att röra ihop och behöver inte gräddas.

1. Kavla mandelmassan mellan plastfolie så stor att den täcker botten på en form som är cirka 21 cm i diameter, med löstagbar kant. Tryck fast mandelmassan i botten. Den behöver inte täcka kanterna.


2. Smält smöret på svag värme och tillsätt grädden när smöret är nästintill smält. Låt koka upp och lyft kastrullen från värmen.

3. Bryt ner chokladen i gräddblandningen och låt den smälta. Rör om så att det blir en jämn smet, och tillsätt därefter rommen.

4. Häll smeten i formen och kyl minst fyra timmar före servering. Lossa kakan genom att skära med en kniv längs insidan av formens kant.

Läs mer: Choklad, socker och kladd - det är ju oslagbart