Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 02:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/filbunke/

Recept

Filbunke

DN Text

Sjud upp mjölken till precis under kokpunkten. Dra från värmen och låt svalna till fingerljummet. Några droppar på huden ska varken kännas varma eller kalla.
Rör i filmjölken.

Häll upp i gammeldags filbunksskålar. Täck med en handduk och låt stå framme i rumsvärmen.
Efter ett dygn har mjölken stelnat till filbunke och ytan täckts med ett tunt lager grädde.

Ställ i kylen.

Servera filbunken till frukost, som efterrätt eller som ett stadigare mellanmål. Många tycker att filbunken ska serveras med ett tunt lager socker, en doft ingefära eller kanel medan andra föredrar generöst med smulad pepparkaka på filbunken.

I båda fallen är det gott med lite färska bär till.