Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-20 11:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/fiskarhustruns-fyllda-blackfisk/

Recept

Fiskarhustruns fyllda bläckfisk

Skölj bläckfisken. Drag bort huvudet och försök att få med så mycket som möjligt av inälvorna. Skär av armarna där de hålls samman. Drag bort den genomskinliga "pennan" som sitter längs kroppen. Vänd kroppen ut och in och ta bort allt som sitter löst. Skölj. Vänd tillbaka kroppen och drag bort det mesta av det tunna rödsvarta skinnet. Skär bort fenorna på kroppen och skär dem tillsammans med armarna i mindre bitar.

Använder man tubes (urtagna bläckfiskkroppar) behöver de bara sköljas. Tärna en av de tre till fyllningen

Skär fläsk, bacon, korvarna, purjolöken och paprikan i småbitar. Bland allt med peppar, salt och den tärnade bläckfisken.

Fyll bläckfiskarna med blandningen. Tryck in så mycket det går utan att fisken spricker. Sätt igen öppningen med tandpetare.

Bryn olivolja i en wok-panna eller stor stekpanna. Lägg i de fyllda bläckfiskarna och låt dem få färg. Sänk värmen och lägg i den finhackade vitlöken, lagerbladen, chilifrukter eller sambal, buljong, tomatkross och salt. Lägg på ett lock och låt småputtra i en timme, vänd bläckfisken då och då. Ta av locket ock låt såsen koka ihop mot slutet.

Lägg upp bläckfisken på en skärbräda på bordet. Skär centimetertjocka skivor med en riktigt vass kniv. Servera såsen till, och med kokt ris och lantbröd.