Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Fläderblomssaft med citron och ingefära

Foto: Alexander Mahmoud

Iskall fläderblomssaft på sommaren är en superhit för både stora och små. Se till att skölja blommorna ordentligt, det kan gömma sig en hel del små insekter där.

Ingredienser. Fläderblomssaft med citron och ingefära

Cirka 2 ½ liter saft:
40 nyplockade fläderblomsklasar
2 msk riven ingefära
4 stora ekologiska citroner
2 liter vatten
1 ½ kg strösocker
1 påse citronsyra, 30 g
Till servering:
massa is
citronskivor

1. Skölj blommorna i kallt vatten, sila genom durkslag.
2. Lägg blomklasar och ingefära i en stor bunke eller hink som rymmer minst 4 liter. Skölj citronerna noggrant.
3. Skiva citronerna tunt och lägg dem i bunken tillsammans med flädern.
4. Koka upp vatten, rör ner sockret och dra av kastrullen från värmen när sockret lösts upp. Rör ner citronsyran och häll den heta sockerlagen över blommor, citroner och ingefära. Rör om, plasta ordentligt och låt saften stå och dra 3 dygn i kyl.
5. Sila saften. Häll upp på flaskor och ställ i kyl alternativt frys.