Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 08:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/fladerblomssaft-med-variationer/

Recept

Fläderblomssaft med variationer

Fläderblomssaft med variationer. Foto: Fredrik Funck

I en riktigt god flädersaft ska aromen från blommorna dominera och inte tas över av citronen. 

1. Skölj de nyplockade fläderblommorna hastigt. Lägg dem i en bunke eller en hink. 

2. Borsta citronen noga, skär den i tunna skivor och lägg ner i bunken. 

3. Koka upp vattnet och rör i sockret och citronsyran. Häll lagen över blommorna. Täck över bunken med handduk och låt stå i 3–4 dygn i svalt utrymme. 

4. Sila saften genom silduk. Häll upp den koncentrerade saften på flaskor, och förslut. Förvara svalt eller kallt. Saften går också fint att frysa in.

Variera! Innan sockerlagen hälls ner i bunken/hinken kan du också lägga i något av följande:
1 liter hallon eller jordgubbar.
Några skalade rabarberstjälkar.
Några kvistar mynta eller en vaniljstång, som skurits upp på längden.