Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-11 05:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/fladersaft-flader-och-citronmarmelad/

Recept

Flädersaft + fläder och citronmarmelad

DN Text

Lägg blomklasarna i ett kärl stort nog att rymma minst fem liter. Borsta citronerna i varmt vatten och skär dem i tunna skivor som läggs tillsammans med fläderblommorna.

Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra. Häll den heta vätskan över fläder och citron. Täck med lock. Låt saften stå svalt 3-4 dagar.

Sila saften och häll upp den i behållare som kan frysas. Den saft som man inte ska använda inom den närmaste tiden håller sig bäst i frysen. Vill man förvara den på annat sätt bör man använda mer socker (ca 2 kg till denna sats) och något konserveringsmedel.

Den som vill vara sparsam och ta vara på citronskivorna med flädersmak som blir över när saften är klar kan göra en minisats marmelad.

Skär citronskivorna i små bitar eller kör dem hastigt i matberedare. Koka dem med flädersaft och socker utan lock cirka 10 min, tills marmeladen tjocknar.