Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-06 14:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/flan-aux-oeufs-karamelliserad-pudding/

RECEPT

Flan aux oeufs – karamelliserad pudding

Foto: Rickard Rönnerstam

Mjölk i stället för grädde, hela ägget i stället för bara gulan – det låter kanske som en fattigare variant på crème brûlée, men jag tycker att det är dags att ge denna kusin till crème brûléen sin rättmätiga plats bland andra desserter.

1. Häll sockret i en stor skål. Dela vaniljstängerna på längden och skrubba deras inkråm med sockret tills skalet är torrt. Skalet kan du förvara i en metallburk och använda för att till exempel smaksätta en vaniljsås.
2. Knäck äggen i skålen med sockret och vispa tills allt socker har smält. Häll i mjölken, lite i taget, och blanda ordentligt. Krämen blir bäst om du låter den vila i kylen i 1 dygn, men det går så klart bra att hoppa över vilan i kylen.
3. Gör karamellen: Värm en tjockbottnad kastrull på spisen tills den är riktigt het. Häll i hälften av sockret och rör kraftigt med en träslev med platt topp tills du har en gyllenbrun karamell. Häll i resterande socker och rör kraftigt. Om karamellen klumpar sig är det bara att höja värmen och fortsätta röra tills alla klumpar lösts upp. Ta bort kastrullen från spisen när allt socker har smält. Tillsätt smör och rör tills allt smör är inkorporerat.
4. Häll ett lager karamell i botten på 12 små cocotteformar. Låt svalna lite och häll sedan i äggkrämen, nästan hela vägen upp till kanten.
5. Värm ugnen till 100 grader, med varmluftsfunktion.
6. Placera formarna i en långpanna och ställ in i mitten av ugnen. Fyll på med vatten i långpannan så att det blir ett vattenbad. Du kan så klart förbereda vattenbadet innan du sätter in plåten i ugnen, men jag tycker att det är enklare att göra det efteråt – då slipper man lyfta den tunga plåten och skvimpa ut vatten.
7. Grädda i 2–3 timmar, beroende på formens storlek. När äggkrämen har stannat men fortfarande är lite dallrig är den klar. Är du osäker kan du ta ut och ”offra” en form – om den håller ihop är den färdig, grädda annars en stund till. Låt formarna svalna och ställ sedan i kylen i minst 4 timmar. Under tiden som krämen kyls ner kommer den hårda karamellen att förvandlas till en härlig, len karamellsås som kommer att rinna över flanen när du plockar ut dem ur formarna.