Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 16:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/flaskkarre-med-oliver-sardeller-och-ostronskivling/

Recept

Fläskkarré med oliver, sardeller och ostronskivling

DN Text

Det är enkelt att fylla en bit fläskkött med något läckert och sedan låta den gå i ugnen. I Sverige lagar vi ju till exempelBplommonspäckad fläskkarré. I Charlie Trotters kokbok "Meat and game" presenterar han en fyllning med oliver, sardeller, fläskfärs och svamp som blir makalöst god. Överblivet kött kan snabbstekas i skivor och serveras med pasta och tomatsås.

1. Sätt ugnen på 225 grader. Salta och peppra fläskkarrén noga.

2. Smörfräs schalottenlök och svamp i cirka 5 minuter utan att de blir brynta.

3. Blanda det frästa med oliver, kapris, persilja, fläskfärs och sardeller.

4. Gör ett snitt på längden rakt igenom köttet med en spetsig kniv. Fyll hålet med fyllningen. Man kan använda en spritspåse, eller arbeta med sked eller fingrar.

5. Ställ köttet på en långpanna och sätt in i mitten av ugnen. Låt stå i 15 minuter.

6. Sänk värmen till 175 grader och låt stå ytterligare 40–45 minuter tills köttet nått en innertemperatur på 68 grader. Ta ut och låt köttet vila i 10 minuter på långpannan med aluminumfolie ovanpå.

7. Pensla köttet med olivolja och strö över gräslöken. Skär köttet i skivor (½–1 cm tjocka) och servera med äppelsky (se receptlänk nedan) och kokt potatis. En vanlig grönsallad och kokta grönsaker till är också gott.

KRONSTAM TIPSAR
Här skulle jag välja ett lite tuffare rödvin, antingen italienskt eller franskt. 2005 Dourthe Barrel Select (nr 3059, 88 kr) är det jag i första hand tänker på. Eller 2005 Brolio (nr 2705, 99 kr). I ett billigare prisläge passar 2006 Mezzacorona Lagrein (nr 22951, 59 kr). Servera vinerna strax under rumstemperatur, vid sådär 16-18 grader.

Tillhörande recept:

Äppelsky