Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-24 05:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/flaskkotlett-med-bjornbarssas/

Recept

Fläskkotlett med björnbärssås

Välj kotletter med rejäl fettkant. Den gör att köttet blir saftigare och mer smakintensivt, den som vill kan skära bort fettet från kotletten på tallriken.

Fräs morotsbitar och lökhack i smöret på svag värme tills löken blivit genomskinlig. Häll på buljongen (eller vatten och buljongtärning) och lägg i ett lagerblad och hälften av björnbären. Låt sjuda i 10 minuter.

Krydda upp med vitpeppar, timjan och kajennpeppar. Pressa i citronsaften och lägg i de återstående bären. Mixa tills såsen blir helt slät i matberedare eller med hjälp av stavmixer. Tillsätt lite vatten så att såsen blir lagom tjock. Låt stå utan värme så länge.
Vänd kotletterna i lite vetemjöl. Salta och peppra. Stek dem i smör i en stekpanna så att det precis blir genomstekta och ändå saftiga. Lägg undan på ett varm ställe för att de ska få vila några minuter.

Slå i lite vatten och vispa ur stekpannan över hög värme. Låt stekskyn koka ihop ordentligt. Sila sedan ner den i såsen. Låt denna få ett rejält uppkok.

Servera fläskkotletterna med såsen, kokt potatis och några hela björnbär som garnityr.