Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-18 09:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/flygande-jacob-med-banan-jordnotter-och-bacon/

Recept

Flygande Jacob med banan, jordnötter och bacon

Foto: Marcus Lawett

Banan, jordnötter, bacon och kyckling i en gräddig gratäng! Receptet skapades av tidningen Allt om Mat 1976 i ett reportage om några radhusgrannar som träffades och lagade mat tillsammans. Eftersom de var många var det viktigt att maten var enkel att laga och inte alltför dyr. Upphovsmannen arbetade med flygfrakt och kallades Flygande Jacob – som blev rättens namn!

1. Värm ugnen till 220 grader. Bena ur kycklingen och lägg bitarna i en smord ugnsform. Krydda eventuellt kycklingen med salt och peppar. Strö över salladskrydda.
2. Skala bananerna och dela dem först på tvären och sedan på längden i fyra bitar. Lägg bananbitarna ovanpå kycklingen.
3. Vispa grädden och blanda den med chilisås och curry. Bred ut blandningen i formen och gratinera sedan i ugnen i cirka 20 minuter.
4. Skär baconen i småbitar och stek det knaprigt i en panna.
5. Strö bacon och jordnötter över den färdiggratinerade kycklingen. Servera med ris och en fräsch grönsallad.