Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-05 08:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/frasig-druvdessert/

Recept

Frasig druvdessert

DN Text

Sätt ugnen på 200 grader.

Tina och kavla ut smördegen till ca 3 mm tjocklek.

Dela och kärna ur vindruvorna.

Bred ut vaniljkesella i en rektangel mitt på ena smördegsplattan men lämna en kant på ca 1,5 cm runt om. Lägg på vindruvorna.
Pensla den sparade kanten med uppvispat ägg och lägg på den andra utkavalade smördegsplattan. Tryck till i kanterna så de håller ihop.

Pensla ovansidan med uppvispat ägg. Gör ränder med vass kniv som ett galler i degen över den del där fyllningen ligger. Grädda mitt i ugnen 20–25 minuter tills degen fått fin färg och blivit frasig.

Låt svalna innan servering.

Tips: I stället för vindruvorna kan man ta ett par deciliter andra bär till fyllning, hallon, blåbär eller lingon, lätt sockrade.
Om bären är frysta saftar de sig mycket. Strö 1 ½ msk socker blandat med 1 ½ tsk potatismjöl över bären för att binda vätskan.