Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 15:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/frasiga-wasabiarter/

Recept

Frasiga wasabiärter

Foto: Lennart Weibull

Kul twist av snackset wasabinötter. Gröna ärtgroddar ger snygg färg, men det blir lika gott med groddade kikärter eller gula ärter.

Rätta artikel

1. Häll de groddade ärterna på ett hushållspapper, torka försiktigt så att de blir så torra som möjligt.
2. Lägg ärterna i en bunke, vänd försiktigt med majsstärkelse.
3. Hetta upp rikligt med rapsolja i en stekpanna. Stek ärterna på hög värme i 2 minuter, rör om då och då. Strö över wasabipulver och flingsalt, vänd runt och stek i ytterligare 1 minut eller tills ärterna är gyllene och knapriga.
4. Lägg upp på hushållspapper och låt rinna av. Ät ganska omgående, för de förlorar fraset efter ett tag.

Så groddar du gröna ärter
Torkade gröna ärter säljs i butik men är mer sällsynta än de gula. Ärterna är ännu lite sötare än sina gula kusiner. Färgen bleknar något vartefter som ärterna gror. Ärter utvecklas olika snabbt när de ligger i vatten, en del är lite sega i starten. Därför är det bättre att blötlägga några timmar extra om tiden finns.
Blötläggning: Minst 12 timmar, gärna upp till ett dygn.
Groddning efter blötläggning: 3–5 dygn.
Mängd groddar: 75 g (1 dl) gröna ärter ger cirka 200 g (4 ½ dl) groddar.