Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Friterad jordärtskocka med citronvinägrett

Foto: Beatrice Lundborg

Använd gärna ekologiska jordärtskockor och citroner eftersom man också använder skalet.

Ingredienser. Friterad jordärtskocka med citronvinägrett

8 småportioner
45 minuter + över natten
10 stora jordärtskockor
olivolja
salt
nymald svartpeppar
olja till fritering
citronvinägrett (se recept nedan)
till garnering:
örter och blad, t ex röd oxalis & gula mangoldskott
flingsalt

Gravad 
citronvinägrett:

10 citroner, skal och juice
1 msk socker
1 tsk salt
1 dl vatten
1 dl olivolja

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba jordärtskockorna, dela dem på hälften och lägg i ugnsfast form. Blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen cirka 20 minuter, tills de är mjuka.
2. Värm oljan till 160 grader och fritera skockorna i cirka 7–10 minuter – några i taget beroende på storleken på din kastrull. De ska vara gyllenbruna och ha ett frasigt yttre och ett segt innanmäte. Låt rinna av på hushållspapper.
3. Låt skockorna bli lite ljumma och lägg upp dem på ett serveringsfat. Klicka eller droppa på citronvinägrett och garnera med blad, örter och lite flingsalt.

Gravad citronvinägrett:
1. Skala citronerna med en grönsaksskalare. Lägg citronskalen med socker och salt i en skål med lock. Blanda väl och låt grava över natten i rums­temperatur. Spara citronerna.
2. Pressa saften ur citronerna. Häll de gravade citronskalen och salt-och-sockerblandningen i en kastrull och tillsätt citronjuice och vatten. Låt sjuda försiktigt tills skalen är mjuka.
3. Mixa till en slät massa. Mixa sedan i olivoljan och smaka av med salt och socker.