Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 09:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/frukostbullar-med-dinkel-och-aprikoser/

Recept

Frukostbullar med dinkel och aprikoser

DN Text

Skär aprikoserna i bitar. Häll lite hett vatten över om aprikoserna känns hårda, och låt stå någon halvtimme. Häll bort vattnet eller använd det som en del av degvätskan.

Tillsätt dinkelflingor eller havregryn, frön, vatten, jäst och det mesta av dinkelmjölet samt salt. Arbeta ihop till en deg för hand eller i maskin, cirka 10 minuter. Ta lite mer mjöl under gång om det behövs, men degen ska vara lösare än en vanlig bulldeg.
Jäs i bunke i cirka 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord.

Vrid ihop en rulle och skär i cirka 18 bitar.
Rulla till bullar med mjölade händer eller vrid ihop till knutar som läggs på plåtar. Låt jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader med varmluft eller 225 grader i vanlig ugn.

Pensla bullarna med vatten och pudra över med mjöl eller dinkelflingor. Grädda i 12–15 minuter.

Frys in de bullar som inte går åt närmaste dagen och ta fram och tina efter hand. Det blir som färskt till morgonfikat. Men gör det hastigt om du tinar i mikron. 30 sekunder på låg effekt kan räcka. Annars blir brödet segt och trist.