Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-30 08:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/galettes-bretonnes-bovetegaletter-fran-bretagne/

RECEPT

Galettes bretonnes – bovetegaletter från Bretagne

Foto: Rickard Rönnerstam

Snabbmat med framförhållning! Tack och lov blir galettesmeten bara godare om den får stå i några dagar. Så passa på en ledig dag, gör smeten och ställ in den i kylen. På så sätt kan du svänga ihop superfina bovetegaletter på kort tid när du har ont om tid. Smeten räcker till tio till tolv galetter.

1. Häll 200 gram bovetemjöl och lite salt i en skål och gör en urgröpning i mitten. Häll 4 dl vatten i urgröpningen och vispa in mjölet, lite i taget, tills du har en slät smet. Knäck i 2 ägg, tillsätt ytterligare 1 dl vatten och fortsätt vispa.
2. Smält 45 gram smör tillsammans med en klick honung på låg värme. Vispa sedan ner det smälta smöret i smeten. Olika bovetemjöl absorberar olika mycket vätska, och ibland kan man behöva justera smeten genom att vispa in lite vatten. Konsistensen ska vara ganska lös. Förvara i kylen i upp till en vecka.
Vid servering: Hetta upp en stekpanna med lite smör och stek galetterna på båda sidor. Stek den ena sidan lite försiktigare (den sida som kommer att ligga nedåt när du lägger på fyllningen). Lägg valfri fyllning på halva galetten, vik över den andra halvan och stek klart.

Galette classique:
Knäck 1 ägg på ena halvan av galetten och krossa äggulan med en stekspade. Salta och peppra. Strö över riven ost, finhackad persilja eller gräslök. Vik galetten dubbel, stek en stund till så att ägget ”sätter” sig. Servera med en klick crème fraiche.

Galette asperge saumon:
Lägg en klick crème fraiche, några skivor gravad lax och eventuellt lite pocherad sparris på ena halvan av galetten. Pressa över citronsaft, vik galetten dubbel och stek i cirka 30 sekunder till.

Galette complète:
Lägg riven ost, en god skinka och några bitar kokt potatis på ena halvan av galetten. Salta och peppra. Vik galetten dubbel och stek ytterligare en stund så att osten smälter.