Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 03:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/gastronomens-torsk/

Recept

Gastronomens torsk

Foto: Åsa Deleau Wiklund

En av Edward Bloms paradrätter. Med sitt lättkokta kött och rikliga mängd koladoftande, brynta smör gör denna torskrätt sig utmärkt även för de yngsta. Fisken blir så mjuk att den knappt behöver mixas ens för spädbarn.

1. Om torsken varit djupfryst, se till att den är helt tinad. Lägg den i en kastrull och täck precis med saltat vatten (eller ännu hellre med en salt fiskbuljong) och lägg i vitpeppar. Sjud på svag värme, tills fisken har en innertemperatur på 52 grader.
2. Stek parmaskinkan i rikligt med fett så den blir knaprig. Ta upp och låt torka på hushållspapper.
3. Bryn smör tills det är mörkt brunt och doftar hasselnöt. (Rättens värde beror helt på att smöret verkligen får en kraftigt brynt smak, annars smakar den ingenting – smöret får dock inte bli svart.)
4. Ta upp torsken med hålslev och lägg på ett uppläggningsfat. Smula sönder skinkan och strö den och kaprisen över torsken, häll på hälften av det brynta smöret och mal slutligen svartpeppar över. Resterande smör serveras i kanna, för storkonsumenter. Serveras med mixade gröna bönor och eventuellt lite hemlagat potatismos.
Tips: En del barn kan irritera sig på flingorna av parmaskinka som är lite svårtuggade. Man kan då i stället mortla skinkan till ett pulver och strö över portionen.