Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 17:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/georgisk-gronsallad/

Recept

Georgisk grönsallad

Foto: Stefan Wettainen

För att göra det här receptet rättvisa måste man välja extra noga i butiken. Tomaterna bör vara nästan övermogna, paprikan en sort med extra mycket smak (ofta små/smala exemplar), löken fast och hård och örterna sålda i knippen och inte i kruka. Många butiker med orientaliskt utbud har det som behövs. Man kan komplettera salladen med saltost – alltså fetaliknande ostar, men gärna lite krämigare – valnötter och gurka.

1. Skär tomaterna i små klyftor. Skär paprikorna i ringar och ta bort frön och innersegment. Skär löken i tunna ringar och lägg i iskallt vatten.

2. Hacka koriander, persilja och basilika, grovt eller fint, det är en smaksak.

3. Lägg upp alla grönsakerna och örterna på ett salladsfat eller i en skål.

4. Blanda salt, vatten och vinäger. Häll dressingen över salladen. Servera omedelbart.