Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 04:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/georgisk-rodbetssallad/

Recept

Georgisk rödbetssallad

Foto: Stefan Wettainen

Rödbetorna får en extra dimension genom den örtiga kryddningen och syran från vinägern. Gulbetor och polkabetor kan förstås lagas på samma vis.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta rödbetorna och slå in dem, var för sig, i aluminiumfolie. Baka dem cirka en timme i mitten av ugnen tills de är genommjuka.

2. Under tiden, lägg valnötter, vitlök och salt i en matberedare och mixa någon minut. Lägg till korianderbladen, persiljan, svartpeppar, kyndel (eller timjan eller mejram) och mald koriander. Kör tills det blir en slät pasta. Man kan förstås använda en stor mortel om man råkar ha en – det är den traditionella metoden.

3. När betorna är mjuka, veckla ut paketen, låt dem svalna lite och knåda bort skalet från dem. Riv dem på rivjärnets grövsta sida eller skär dem i strimlor eller småbitar (det är en smaksak).

4. Blanda nöt- och kryddblandningen och rödbetsbitarna i en stor bunke med vinägern. Smaka av.

5. Låt stå kallt i minst två timmar, eller över natten. Servera sval som tillbehör till kycklinggrytan chakhokhbili.