Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 06:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/glodbakad-rotselleri-med-bearnaisesas/

Recept

Glödbakad rotselleri med bearnaisesås

Foto: Rickard Rönnerstam

Att helgrilla är ett bra sätt att nyttja skalet som många grönsaker har. Tekniken är att sota det yttre lagret och samtidigt stänga inne smak och näringsämnen. Sedan skalar man av det yttersta lagret (det sotiga).

Rätta artikel

1. Tänd grillen. Lägg den glödande kolen i en ring. Tvätta rotsellerihuvudet och lägg det i ringen så att kolen ligger runt om. Lägg på locket och stryp lufttillförseln till hälften. Baka rotsellerin cirka 2 timmar och vänd den då och då. Den ska vara förkolnad på ytan.
2. Bearnaisesås: Lägg löken i en kastrull. Slå på vinäger och vatten. Koka tills nästan all vätska är borta och löken är mjuk.
3. Vispa äggulorna med vinägerlöken i en bunke över vattenbad tills äggulorna börjar tjockna. Tillsätt lite skirat smör i taget i en tunn stråle medan du vispar. Såsen ska ha en krämig konsistens. Slå i en skvätt vatten om såsen blir för tjock.
4. Ta av från värmen. Hacka örtbladen och rör ner i såsen. Smaka av med salt och peppar.
5. Ta rotsellerin från grillen när den är klar och låt svalna. Dela och gröp ur. Smaka av med olja och salt. Servera med nyslagen bearnaisesås.