Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 17:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/glodbakad-stromming-i-tidningspapper/

Recept

Glödbakad strömming i tidningspapper

Foto: Haarala Hamilton

Den här gammaldags tillagningstekniken fungerar utmärkt till många sorters fisk – prova med öring, makrill eller till och med större fisk, som en lax på 2–2,5 kg. Men du kan även tillaga potatis och rotgrönsaker på det här sättet.

1. Lägg lingonen och sockret i en stor skål, rör om tills sockret lösts upp. Ställ sedan åt sidan i rumstemperatur i 1–2 timmar.
2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tillsätt de krossade enbären och höj värmen. När smöret börjar sjuda, börja vispa utan uppehåll. Detta förhindrar att partiklar sjunker till botten och bränns vid. Fortsätt vispa tills smöret blivit ljusbrunt. Ta bort kastrullen från värmen innan smöret bränns vid.
3. Tänd en eld med björkved.
4. Skölj strömmingarna på in- och utsidan, torka med hushållspapper och salta. Vira in varje strömming till ett paket i ett dubbelt lager tidningspapper, lägg sedan paketen i blöt i några minuter. Placera paketen på glöden och baka i 25–40 minuter, tills papperet fattar eld.
5. Öppna fiskpaketen (skinnet kommer att följa med tidningspappret) och servera strömmingen på knäckebröd, med lingonen och det smälta enbärssmöret.