Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Recept

Gochujang-sås

Gochujang kallas ibland för bibimbapsås eftersom den serveras till den koreanska nationalrätten bibimbap (ris, kimchi, stekta grönsaker, stekt ägg och ofta skivat kött). Den har en fin, djup smak eftersom den görs på jäst chilifrukt. Den säljs i välsorterade butiker. Den som är lite av matnörd kan göra en egen variant på detta vis efter besök i en asiatisk mataffär.

Ingredienser. Gochujang-sås

Portioner: 8-10

4 msk rostade och stötta sesamfrön
2 dl gochujangpasta
2 dl misopasta
3 msk rödvinsvinäger
3 msk strösocker
2 msk sake
1 msk mörk sesamolja

1. Rosta sesamfrön i en torr stekpanna på medelstark värme tills de blir gyllene (var noga, de bränner lätt).

2. Stöt dem noga i en mortel. Blanda med alla övriga ingredienser. Rör ett bra tag tills allt blandats fint. Häll upp i en skål eller burk och ställ i kylskåpet, helst ett dygn innan användning. Såsen håller flera veckor i kyla.