Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 06:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/gong-bao-kyckling-med-jordnotter-gong-bao-ji-ding/

Recept

Gong Bao kyckling med jordnötter – Gong Bao Ji Ding

Foto: Anette Nantell

Det här en fulländad kycklingrätt: snabb och enkel att laga och sensationellt god. Matlagningsmetoden är xiao chao, ”liten wok”, där alla ingredienser läggs i woken i tur och ordning. Med kicken från brynt chili, pirret från sichuanpepparn och mild sötsur sås, är den en typisk smakkombination från Sichuan.

1. Skär kycklingen som så jämnt som möjligt i 1 ½ cm strimlor. Skär sedan dessa till små tärningar. Lägg i en bunke. Tillsätt alla ingredienser till marinaden samt 1 msk vatten, blanda och ställ åt sidan medan du förbereder de andra ingredienserna.

2. Skala vitlök och ingefära och skiva tunt. Hacka salladslöken lika tjockt som de är breda (för att matcha kycklingtärningarna). Klyv chilifrukterna i halvor eller grövre bitar. Skrapa bort fröna så långt det är möjligt.

3. Kombinera såsingredienserna i en liten bunke.

4. Hetta upp woken på hög värme. Häll i oljan med chilifrukterna och sichuanpepparn och woka tills chilin blivit mörk men inte bränd (ta bort från woken om det behövs för att förhindra det).

5. Lägg snabbt i kycklingen och woka på hög värme under ständig omrörning. Så fort kycklingbitarna lossnar från varandra, tillsätt ingefära, vitlök och salladslök och fortsätt woka tills de blir välsmakande och kycklingen precis blir genomstekt (prova en av de större bitarna för att vara säker).

6. Rör om i såsen och häll ner den i woken under fortsatt omrörning och blanda. Så fort såsen har blivit tjock och blank, lägg till jordnötterna, rör ner dem och servera.