Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 12:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/gravad-lax-1/

Recept

Gravad lax

Förmodligen är du lika lat som jag och köper färdiggravad lax. Men det kan vara kul att grava själv – med undantag för pillet med tången. Köp en lax eller en bit lax – det är bara du som vet hur många du tänkt bjuda. Mittbiten anses bäst.

1. Dela laxen på längden. Fjälla skinnet och skölj det noga.

2. Vill du briljera köper du en svindyr laxtång annars hittar du en gammal plattång i verktygslådan. Dra ut alla benen. När du är färdig så känn efter. Det sitter alltid fem sex ben kvar.

3. Blanda ihop kryddorna och stryk in på köttsidan av laxen. Lägg rikligt med hackad dill ovanpå kryddblandningen och lägg bitarna motvalls, tjockända mot slaksida om du förstår vad jag menar.

4. Lägg in i en rejäl plastpåse, helst dubbla påsar, och låt ligga i kylskåpet minst 24 timmar.