Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 17:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/gravad-lax-med-gurka-och-forellrom/

Recept

Gravad lax med gurka och forellrom

Foto: Fredrik Funck

Snabbgravad lax är perfekt på en buffé. Här serveras den som snittar med snygg toppning. Lax, gurka och majonnäs kan förberedas, och bröden kan skäras till.

Rätta artikel

1. Blanda ½ dl socker och ½ dl salt och gnid in laxen med det. Lägg i en form, plasta och ställ kallt. Låt grava i 3 timmar, torka av laxen och skär i tunna skivor.
2. Gurka: Häll ättika, vatten och socker i en kastrull. Värm så att sockret löser sig. Kyl ner. Skiva gurkan tunt och lägg i lagen.
3. Hyvla rädisorna tunt på mandolin och lägg i kallt vatten så de blir krispiga.
4. Majonnäs: Blanda äggula och dijonsenap i en bunke. Häll ner oljan i en tunn stråle samtidigt som du vispar till en fin majonnäs. Smaksätt med salt och citronjuice. Häll upp i engångssprits.
5. Kantskär brödet, bred på smör och dela skivorna på mitten. Lägg på gurka och lax. Spritsa ut majonnäsen, lägg på rom, senap och garnera med rädisan.