Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-05 05:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/gravlaxsas/

Recept

Gravlaxsås

I en svensk förrättskanon är gravlaxsås, även kallad hovmästarsås, ett obligatoriskt tillbehör. Det finns folk som någon gång lärt sig att svenskar sockrar för mycket i maten och därför ser ned på den söta såsen. Lappri! Gravlax utan söt senapssås gör livet tomt och meningslöst. Men hör du till det osockrande folket så lägg för all del i en klick fransk senap i såsen så får din själ frid.

1. Lägg allt utom olja, vinäger och dill i en skål. Rör ihop.

2. Tillsätt oljan i en tunn stråle eller droppvis under ständig omrörning. Tar du det lugnt och fint så skär det sig inte utan såsen blir blank och vacker.

3. Rör ned den finhackade dillen. Tillsätt lite vin­äger om du tycker det.