Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 15:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/grilla-indirekt-purjolok/

Recept

Grilla indirekt: purjolök

Foto: Beatrice Lundborg

Genom att grilla bredvid glöden blir röksmaken starkare och tillagningen mer varsam. Klassiskt används tillvägagångssättet på stora köttbitar i amerikansk barbecue, men alla grönsaker som passar att bräsera eller ugnsbaka är bra för denna metod.

Rätta artikel

1. Skär bort det grövsta av det mörkgröna på purjolökarna och skär bort roten. Dela och skölj ur ordentligt så att allt grus försvinner.
2. Pensla snittytorna med lite olivolja. Lägg de fyra purjolökshalvorna med snittytan uppåt på ett metallfat.
3. Ställ fatet på den sidan av grillen där det inte finns någon glödbädd. Grilla på indirekt värme under lock cirka 30 minuter, tills purjon är riktigt mjuk och smältig.
4. Klicka på sojasmöret, strö över sesamfröna och servera genast.
Tips: Hel broccoli, kålrot, rotselleri, potatis, kronärtskockor, majskolvar, hel tomat, paprika, och mycket annat blir fina om man grillar långsamt och indirekt.