Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-29 15:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/grillspett-med-flaskkott-och-ananas/

RECEPT

Grillspett med fläskkött och ananas

Variera gärna med fläskfilé eller lammkött från steken eller nötkött av rostas eller ryggbiff. Använd grillkol och en stor öppen grill eller en gasolgrill. Servera spetten omgående med såsen och salladen.

1. Mixa alla ingredienser till såsen i en matberedare med vass kniv. Använd alternativt en stavmixer. Förvara såsen övertäckt i kylskåp, där klarar den sig ett par dagar.

2. Skär köttet i stora tärningar, cirka 3x3 centimeter. Krydda tärningarna med kryddorna och lägg åt sidan. Skär bort ändarna på ananasen. Ställ den sedan på högkant och skär bort skalet uppifrån och ner. Skär ananasen i lika stora bitar som köttet.

3. Varva kött och ananas på spetten och ringla lite olja över. Tillaga såsen och ställ den åt sidan.

4. Låt kol brinna ner till en askgrå glödbädd som täcker halva grillytan. Stäm av värmen som ska vara mycket stark. Lägg ut en bred remsa med folie som skyddar spetthandtagen från att brännas. Grilla spetten över direkt glödvärme. Beräkna 2–3 minuter på var sida och totalt cirka 12 minuter.