Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-28 22:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/grissini/

Recept

Grissini

DN Text

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet och häll i vattnet och värm till max 37 grader.
Häll blandningen över jästen och rör om.
Tillsätt salt, socker, ägget och det mesta av vetemjölet.

Arbeta degen kraftigt. Tillsätt eventuellt lite mera vetemjöl om det behövs. Låt degen jäsa under duk i 40 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.

Arbeta degen smidig på bakbordet. Dela sedan degen i fyra delar.

Forma varje del till en längd. Skär
16–18 jämnstora bitar.

Rulla bitarna till penntjocka stänger, ca 20 cm långa och lägg dem på bakplåtspapper inte för nära varandra. Låt jäsa under duk.
Pensla stängerna med äggula utrörd med lite vatten. Grädda grissinin i ca 25 minuter till guldbrun färg och tills de är helt torra. Låt svalna på galler.

Förvara dem stående i en burk utan lock så de inte mjuknar.

För variation kan man blanda i några teskedar torkad rosmarin i hälften av degen. Eller strössla de äggpenslade stängerna med sesamfrö.