Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 13:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/gron-gazpacho-med-minipizzor/

Recept

Grön gazpacho med minipizzor

Foto: Cecilia Vikbladh

Grön gazpacho är mycket godare och friskare än den klassiska röda. Hemligheten ligger i den perfekta balansen mellan syra, sötma och sälta. Servera soppan kylskåpskall med nybakade mini­pizzor.


1. Koka upp buljongen och kyl den väl. Hacka grönsakerna och pressa vitlöksklyftorna. Spara 2 dl blandade finhackade grönsaker till garnering. Häll resten i en mixer. Kör tills allt är finfördelat men inte puré.

2. Häll sedan ner grönsaksblandningen, vinäger och olja i den kalla buljongen. Låt soppan stå i kylen i minst 1 timme. Smaka av och krydda med salt och eventuellt citronsaft eller socker. Ringla gärna över ytterligare olivolja och strö över pinjenötterna.

3. Servera soppan med isbitar, lite av grönsakshacket och nybakade minipizzor.

Minipizzor:

1. Gör pizzorna medan soppan kyls. Blanda ut jästen i vattnet och olivoljan. Rör sedan ner mjöl, salt och rosmarin, degen ska vara lös. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.

2. Skala och hacka löken och pressa vitlöken. Fräs mjukt i oljan i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna och sjud i ca 15 minuter utan lock. Ställ åt sidan.

3. Knåda samman degen på lätt mjölat bakbord. Tillsätt extra mjöl om degen är för kletig för att kunna formas till runda bollar. Dela degen i 14 bitar.

4. Pensla rikligt med olivolja på 2–3 ugnsplåtar. Platta till bullarna och lägg dem på plåten. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

5. Sätt ugnen på 250 grader eller högsta värme. Platta till bullarna, gärna med fingertopparna, så att det bildas små hål som såsen kan gotta ner sig i. Lägg 1–2 msk tomatsås på varje pizza. Smula sönder mozzarellabollarna grovt och fördela osten på pizzorna. Strö till sist över pyttelite torkad oregano.

6. Sänk temperaturen till 200 grader när pizzorna gräddats i 5 minuter. Grädda dem i ytterligare 3–5 minuter. Toppa med basilika på den smälta osten.

7. Servera soppan med isbitar, lite av grönsakshacket och nybakade minipizzor.